Catedrala Sfântul Ștefan din Viena, o construcție de vis. Totul despre Stephansdom, St Stephens Cathedral

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena clădire lumânari statui

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena, în topul obiectivelor din capitala Austriei. Toate detaliile despre Stephansdom

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena reprezintă unul dintre cele mai vânate obiective pentru fiecare turist care ajunge în acest oraș. Impunătoare și deosebit de frumoasă, aceasta a devenit în timp o țintă pentru fiecare vizitator, indiferent de naționalitate, rasă sau religie.

Cum poți să ajungi la Catedrala Sfântul Ștefan

În primul rând trebuie să ajungeți în Stephansplatz. Apoi, restul devine cât se poate de simplu. Vorbim despre o piață întinsă, nu, nu una în care se vând roșii sau castraveți, ci una în care oamenii se plimbă, zâmbesc, pot chiar să bea o cană de vin și unde socializează. Și, nu în ultimul rând, pot cumpăra tot felul de suveniruri.

Tot ceea ce aveți de făcut este să ridicați privirea. Da, glumind puțin, privește cerul. Veți vedea deîndată acoperișul din țiglă colorat al catedralei. O puteți face din orice parte și orice unghi vă aflați. De acum încolo tot ce mai aveți de făcut este să înaintați spre clădire.

Bun, dar ce facem, cum reușim să ajungem în această piață, în acest Stephansplatz. Ei bine, aveți, ca de obicei, la dispoziție deja celebrul metrou. Și pentru că discutăm despre un obiectiv faimos, unul aflat în inima Vienei, puteți ajunge aici venind de pe două magistrale.

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena clădire lumânari statui
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Stația de autobuz și metrou. Sursa foto – Forum Viena

Stația de metrou Stephansplatz este cea mai apropiată. Când ieșiți la suprafață o să constatați că sunteți pur și simplu lângă Catedrală.

Stephansplatz este deservită de liniile U-Bahn 1, adică magistrala roșie și U-Bahn 3, cea portocalie. Nu uitați de sfatul Forum Viena. Este mult mai simplu să vă ghidați după aceste culori.

La Catedrala Sfântului Ștefan din Viena puteți să ajungeți și cu autobuzul. O să aveți nevoie să călătoriți cu numerele 1A, 2A sau 3A. Trebuie să vă dați jos la, ei bine, da, ați ghicit, Stephansplatz.

Ce locuri de parcare sunt în apropiere de Stephansdom, St Stephens Cathedral

Hmmm, din acest moment apar problemele. Mari de tot. Primăria orașului a lăsat zona de centru pietonilor. Da, aici nu veți vedea mașini, nu veți avea parte de claxoane, șoferi grăbiți, nervoși și prinși într-un trafic insuportabil.

Tocmai de aceea dacă te bate gândul să mergi cu autoturismul personal până la Catedrala Sfântul Ștefan din Viena s-ar putea să întâmpini numeroase piedici. În primul rând, haideți să recunoaștem, o să tot plătiți bani pe parcare. Și nu veți găsi mereu locuri disponibile.

Noi v-am recomanda să lăsați mașina într-o zonă ceva mai îndepărtată după care să folosiți cu încredere transportul public.

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena clădire lumânari statui
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Un loc unde parcarea este foarte scumpă. Sursa foto – Forum Viena

Nu, atenție mare, repetăm, nu există nicio parcare disponibilă în apropierea Catedralei Sfântului Ștefan. Cel puțin nu ieftină.

Sunt parcări în centrul orașului, care, logic costă destul de zdravăn. Nici parcarea pe stradă nu este gratuită și, de asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că e limitată în spațiu și timp. Alternativ, puteți lăsa mașina într-unul dintre garajele Park&Ride din suburbii, unde parcarea costă doar 3-4€ pe zi. Pe acest site veți găsi mai multe informații despre parcare în Viena: http://www.parkeninwien.at/en/

Ce linie de metrou te duce Catedrala Sfântul Ștefan. Cum poți merge cu tramvaiul sau autobuzul la Stephansdom

Am explicat puțin mai sus, dar acum o să îți detaliem. În definitiv, vacanța ta depinde și de informația pe care noi o oferim aici. Ah! Am uitat să îți spunem. Nu am avut până acum nici măcar o plângere. Toată lumea ne-a lăudat, așa că asta vrem să faci și tu.

Bun, să revenim. Magistrala U-Bahn 1, cea colorată în roșu are 24 de stații și se întinde pe aproape 20 de kilometri. Indiferent de sensul pe care ești, te interesează un singur lucru. Să ajungi la Stephanplatz. Acolo trebuie să cobori din metrou, apoi să urci la suprafață. Imediat vei vedea Catedrala.

Este fix la mijlocul traseului, doar suntem în centrul orașului, dar stai fără grijă. Toate metrourile anunță stația care urmează. Ca fapt divers, poți începe să te pregătești și să te îndrepți spre ușă atunci când ajungi la Karlsplatz și Nestroyplatz.

turnuri, intrare
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Imagine din exterior. Sursa foto – Forum Viena

Pe magistrala U-Bahn 3 este cam la fel. Tot la stația Stephansplatz trebuie să vă dați jos, doar că se schimbă puțin stațiile adiacente. Stubentor și Herrengasse sunt cele două care încadrează ținta voastră.

În privința autobuzului, ați ghicit din nou, tot Stephansplatz este stația salvatoare. 1A, 2A sau 3A sunt liniile care circulă în apropiere de Catedrala Sfântului Ștefan din Viena. Și aici sunt anunțate stațiile următoare. Nu ar strica să vă aduceți aminte puțin de copilărie și să priviți pe geam. O să vedeți imediat obiectivul dorit.

Cât costă intrarea în Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Ce bani să ai pregătiți pentru bilete

Te poți bucura în mai multe feluri de Catedrala Sfântul Ștefan. Cel mai important, da, o poți face gratis. Nu te costă nimic să intri, chiar să asiști la slujbe.

O să vă explicăm imediat totul. Aveți voie să intrați în partea din față a naosului, dar și pe o parte a laturii de nord. Nu trebuie să scoateți un ban din buzunar, nu vă speriați, nimeni nu vă cere nimic. Bucurați-vă în tăcere de această minune a lumii.

Fără bilet puteți ajunge și în magazinul Catedralei. De aici puteți să vă cumpărați suveniruri.

Gratis puteți să intrați în Stephansdome dacă, în prealabil, ați achiziționat Vienna City Pass. O să explicăm acest abonament pe larg într-un material marca Forum Viena. Acest permis este disponibil pentru 1, 2, 3 sau 6 zile. În mod evident, prețul variază.

Haideți să vedem acum ce tichete aveți la dispoziție pentru a vizita pe îndelete catedrala

Bilete pentru Catedrala Sf. Ștefan și Muzeul Dom

Este un tichet care vă asigură intrarea la Catedrala Sf. Ștefan, dar, în același timp vă oferă și un ghid audio. Veți afla, astfel, totul despre Stephansdome, dar și despre trezoreria locului.

turnul catedralei
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Unul dintre turnuri. Sursa foto – Ali Nuredini on Unsplash

De asemenea, acest bilet vă duce în catacombele din subsolul bisericii. Nu mai puțin de 30 de minute veți sta acolo într-un tur ghidat. Atenție, nu există altă soluție de a vedea aceste locuri. Trebuie neapărat să achitați tururi ghidate dacă vreți să coborâți în catacombe.

Nu se termină aici pentru că biletul vă oferă și acces la Turnul de Sud și Turnul de Nord, dar și la Dom Museum Wien.

Prețul biletului: 20.50 euro

Tur pietonal la Catedrala Sf. Stefan

Nu mai puțin de două ore, atenție, mers pe jos, deci trebuie să vă gândiți serios dacă puteți face lucrul acesta. Atât durează un astfel de tur. Un ghid merge cu voi și vă explică totul despre mai multe obiective turistice ale orașului.

 • Palatul Hofburg
 • Biserica Sf. Mihail
 • Trezoreria imperială
 • Piața Eroilor
 • Biblioteca Națională din Austria
 • Muzeul Albertina
 • Opera de Stat
 • Cripta Imperială
 • Catedrala Sf. Ștefan
 • Fântâna Providentia (la Neuer Markt) sunt cele vizitate
Stepansdome
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Privire de ansamblu. Sursa foto – Tiago Ogris on Unsplash

Interesant este că acest tur se încheie cu Catedrala Sfântul Ștefan din Viena.

Prețul turului pentru adulți (14+ ani): 25 euro
Tichet copil (6 – 13 ani): 15 euro

Tur privat la Catedrala Sfântul Ștefan din Viena

Sună frumos, dar atenție că ar putea să sune și scump. După cum îi spune și numele. Trebuie să vă pregătiți din timp. Veți merge preț de două ore, veți lua la pas toate obiectivele pe care le-am scris deja puțin mai sus. Și veți încheia cu intrarea în Catedrala. Aici o să mai scoateți 6 euro din buzunare.

Costul acestui tur este de 145 de euro pentru grupuri de până la 10 turiști. Așadar, turul privat nu este chiar privat.

Ce program de vizită are Catedrala Sfântul Ștefan. Care este intervalul orar cel mai bun pentru St Stephens Cathedral

Șase zile din șapte, Catedrala Sfântul Ștefan din Viena se deschide la ora 6 dimineața și se închide la ora 22.00. Discutăm, în mod evident, despre perioada luni – sâmbătă. În ultima zi a săptămânii, duminică, Stephansdome se deschide la ora 7 și se închide la ora 22.00.

Ca toate obiectivele turistice majore ale Vienei, apropo, găsești o listă completă AICI, și această catedrală este deschisă pe tot parcursul anului. Chiar și în zilele cu sărbătoare legală.

Când au loc slujbele la Catedrala Sfântul Ștefan din Viena

Și, deși discutăm despre un obiectiv turistic, nu uitați, aceasta este o biserică. Una care ține constant liturghii pentru enoriași, dar și pentru vizitatorii săi.

Programul liturghiei în zilele de duminică și de sărbători

 • 07.00 dimineața, Sfânta Liturghie
 • 09.00 dimineața, Liturghie parohială
 • 09.00 dimineața, Liturghie pentru copii (Biserica de Jos)
 • 10.15 dimineața, Serviciul principal
 • 11.00 dimineața, Sfânta Liturghie
 • 12.00 prânz, Sfânta Liturghie
 • 17.00 vecernie
 • 17.30 mătănii
 • 18.00 Sfânta Liturghie
 • 19.15 Sfânta Liturghie
 • 21.00 Sfânta Liturghie
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena clădire lumânari statui femeie
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Lumânări aprinse. Sursa foto – Elias Maurer on Unsplash

Programe de masă în zilele lucrătoare

 • 6.30 dimineața, Sfânta Liturghie (pe altarul Maria Pocs)
 • 07.15 dimineața, Liturghie capitolară cu Laude
 • 08.00 dimineața, Sfânta Liturghie (pe altarul Maria Pocs)
 • 12.00 prânz, Sfânta Liturghie
 • 17.00 Slujbă de rugăciune (sâmbătă: Vecernia I)
 • 17.30 mătănii
 • 18.00 Sfânta Liturghie
 • 19.00 Sfânta Liturghie (sâmbătă în engleză)

Orarul poate să sufere modificări, în funcție de trecerea la ora de vară sau ora de iarnă.

Scurt istoric al Catedralei Sfântul Ștefan

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena trebuie să fie văzută măcar o dată în viață. Construcția ei a început încă din 1137. A traversat, așadar, sute de ani, două războaie mondiale și multe altele. A fost reconstruită de numeroase ori, dar a supraviețuit preț de mai bine de șapte secole.

Cele mai vechi părți rămase ale Catedralei sunt reprezentate de Poarta Uriașă și Turnurile Păgânilor.

Sfântul Ștefan Viena clădire
Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. O construcție aparte. Sursa foto – Forum Viena

Incredibil, dar cât se poate de adevărat, însă acestea datează încă din secolul al XIII-lea.

Opere de artă inestimabile se găsesc aici, sculpturi, tablouri și multe altele. Vă readucem aminte că aici veți vedea și cele 22 de clopote. Unul dintre ele cântărește, vă rugăm respirați adânc, peste 20 de tone.

Puteți continua plimbarea prin Viena cu Palatul Schonbrunn. Mai ales că sunteți foarte aproape de metrou. Forum Viena a explicat pe larg totul despre această minune.

Aveți la dispoziție după ce ați ajuns la Palat chiar și grădina zoologică din Viena.

Și dacă tot vorbim despre animale, nu uitați, Casa Mării este o experiență aparte.

Curiozități ale Catedralei Sfântul Ștefan din Viena

Este o catedrală care nu impune un cod vestimentar, spre deosebire de multe altele. Dar, Forum Viena vine în ajutorul dumneavostră cu anumite recomandări.

Chiar credeți că pantalonii scurți și decolteurile adânci își găsesc locul într-o biserică? Nici noi.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acvariu Viena, pisica de mare, acvariu, apa
OBIECTIVE TURISTICE

Acvariu Viena. Cum să ajungi la Haus des Meeres

Acvariu Viena, drumul cel mai scurt către Haus des Meeres. Ce metrou, autobuz sau tramvai să folosești pentru a ajunge Acvariu Viena reprezintă un obiectiv de top pentru familiile cu copii. Și nu numai. Acesta este adevărul. Austriecii au construit o adevărată minunăție, una pe care adulții spun că nici nu concep să o rateze. […]

Read More
Târgul de Crăciun din Viena, roata, luminita, casute
OBIECTIVE TURISTICE

Târgul de Crăciun din Viena. Descoperă magia la orice vârstă

Târgul de Crăciun din Viena, unde se desfășoară, cum să ajungi, cât costă intrările. La ce să te aștepți și ce o să găsești Târgul de Crăciun din Viena reprezintă, de fapt, o întoarcere în copilărie, un drum într-un loc al poveștilor fermecate. Vizita la un târg de Crăciun într-un oraș magic este, de altfel, […]

Read More
Roata uriaşă din Viena, roata, cer, cabina, nori
OBIECTIVE TURISTICE

Roata uriaşă din Viena. Wiener Riesenrad, emblemă a orașului

Roata uriaşă din Viena, Wiener Riesenrad. Locul din care poți vedea capitala Austriei în întreaga sa splendoare Roata uriașă din Viena, cunoscută și sub numele de Wiener Riesenrad, este una dintre cele mai tari atracții turistice ale orașului. Cu o istorie bogată și o panoramă impresionantă, această roată uriașă este considerată o adevărată emblemă a […]

Read More
en_USEnglish