Transportul în comun în Viena. Bilete și abonamente pentru metrou, tramvaie și autobuze

Transportul în comun în Viena, tramvai, strada, case

Transportul în comun în Viena, prețuri pentru bilete și abonamente. Cât costă o călătorie, program, obligații ale călătorilor.

Indiferent că discutăm despre trenuri, metrou, tramvaie sau autobuze, transportul public din Viena aproape că nu are rival în Europa. De altfel, acesta a fost lăudat de specialiștii de pe întreg continentul.

Transportul în comun în Viena, artă și precizie

Da, citiți cât se poate de bine. Discutăm despre artă și precizie nemțească, deși ne aflăm în capitala Austriei. Autoritățile din Viena au înțeles cât de important este transportul public și n-au stat o clipă pe gânduri. Au investit sute de milioane de euro și au ridicat totul la un nivel aparte. Și acum culeg toți laurii posibili. De altfel, nu există localnic sau turist care să aibă măcar un cuvânt urât despre transportul în comun

Cum ajungi de la aeroportul din Viena în oraș

Cât se poate de simplu, fără bătăi de cap, fără nervi, fără taximetriști gata să te jupoaie de bani sau trenuri mizerabile, metrouri neconstruite și alte cele. De departe, dacă ne raportăm la drumul aeroport – oraș atunci trebuie să înțelegeți că plecăm de la o premisă cât se poate de clară pe care Forum Viena o recomandă. Trenul, căci despre el este vorba, nu trebuie să lipsească din vocabularul de turist în Viena.

Transportul în comun în Viena, aeroportul international
Transportul în comun în Viena, aeroportul internațional. Sursa foto – https://www.shutterstock.com/de/g/max.ku

Este cea mai banală și rapidă metodă de a ajunge în Viena imediat cum ți-ai luat bagajele din aeroport. Mai ales că stația de tren este chiar în terminalul de sosiri al aeroportului. Aproape incredibil, nu? Da, dar e cât se poate de adevărat. Totul are legătură, magistralele sunt conectate între ele, tren, metrou, tramvai, autobuz, Viena și transportul public din Viena reprezintă pur și simplu o poveste.

Așadar, ați aterizat în Viena, ați coborât din avion, ați trecut prin toate formalitățile vamale, apoi mergeți să vă luați bagajele de pe bandă. Și țup la tren, tren spre care aveți numeroase semne, indicații, este imposibil să nu-l observați.

Cât costă biletul de la aeroportul din Viena până în oraș

Înainte să intrați în stația propriu zisă trebuie să vă cumpărați bilete. O puteți face chiar de acolo, atenție, nu există vânzători care să vă ajute. Sunt însă foarte multe tonomate, roboței, puteți să le spuneți cum vreți.

Pentru a ajunge în Viena, ba chiar în centrul orașului, trebuie să vă achiziționați bilet de tren către stația Wien Mitte. După ce ați ajuns aici, surpriză, aveți legătură cu metroul, aici fiind și stația Landstrasse, cu acces la 2 magistrale, U3 și U4, magistrale despre care vom discuta puțin mai jos.

Transportul în comun în Viena, statia wien mitte
Transportul în comun în Viena, stația Wien Mitte. Sursa foto – wikipedia.org

Nu uitați să verificați unde anume sunteți cazați. Viena are mai multe stații de tren, așa că este posibil ca una dintre ele să fie mult mai apropiată de locul unde trebuie să ajungeți.

Undeva între 15 și 20 de minute veți face cu trenul de la aeroport până în mijlocul Vienei. Da, atât de puțin. Prețul unui bilet este de 4 euro și 30 de cenți.

Forum Viena vă oferă și un sfat, mai ales dacă sunteți grăbiți, aveți copii nerăbdători sau pur și simplu nu vă place să așteptați. Este posibil ca la aparatele din stația de tren a aeroportului să se formeze o ușoară coadă. În fond, discutăm despre Viena, oraș în care aterizează avioane la fiecare 5 minute. Așa că vă recomandăm să instalați pe telefoane aplicația OBB de unde vă puteți cumpăra acest bilet de tren online.

Cu ce poți merge de la aeroportul Viena până la metrou

Tocmai v-am spus puțin mai sus, dar repetăm ca să nu existe deloc panică. Aveți nevoie de câțiva pași până la tren, apoi acesta vă aduce în mai multe locuri din Viena. Peste tot, toate stațiile de tren din oraș sunt legate într-un fel sau altul și cu metroul, tramvaiul sau autobuzele

Cât costă transportul public în Viena

Autoritățile din Viena au făcut un sistem all inclusive, dacă îi putem spune așa. Adică au creat un bilet standard. Așadar, indiferent că veți folosi în călătoriile dumneavoastră metroul, tramvaiul sau autobuzul, din buzunare o să scoateți pentru un bilet suma de 2,4 euro.

tonomate pentru bilete si abonamente
Transportul în comun în Viena, tonomatele de unde puteți cumpăra bilete/abonamente. Sursa foto – wien.info.de

La un calcul pe repede înainte o să vă dați seama că nu iese deloc bine. Drept pentru care, turiștii aleg varianta abonamentelor.

Există mai multe variante, cele mai cunoscute fiind cele de 24/48/72 ore. După ce le-ați cumpărat o să puteți să vă urcați și să coborâți în toate mijloacele de transport, mai puțin tren, ori de câte ori doriți.

Concret, ați plătit un acces nelimitat la călătorii, indiferent că veți schimba tramvai, autobuz, metrou. Apropo de primele două, găsiți AICI un material Forum Viena despre linii, legături și costuri.

Câți bani costă biletul de tramvai în Viena

2,4 euro. Nu există bilete mai ieftine, nu sunt bilete mai scumpe. Este un tarif universal valabil.

Cât plătești pentru un bilet de autobuz în Viena

2,4 euro, indiferent că mergeți o stație, trei stații, 20 de stații sau vreți să vă plimbați o zi întreagă cu autobuzul. Biletul are același preț.

Cât costă biletele de metrou în Viena

Ați ghicit! 2,4 euro costă și accesul la metrou. Banii aceștia îi achitați pe orice magistrală și vă asigură o singură călătorie. Să nu uităm. Am scris AICI un material amplu despre harta metroului din Viena, câte magistrale sunt, program și aplicația pe care trebuie să o ai neapărat

Ce prețuri au abonamentele în Viena

Am ajuns în sfârșit acolo unde trebuia. Turiștii care vin în Viena optează, în funcție de numărul de zile petrecute în capitala austriacă, pentru un abonament.

Cel care îți asigură accesul pe orice mijloc de transport în comun preț de 24 de ore costă 8 euro. Se calculează din momentul în care l-ați introdus pentru prima oară să faceți o călătorie. Concret, de atunci aveți la dispoziție 24 de ore pentru a vă plimbă cât doriți și cu orice tramvai, metrou sau autobuz vreți.

Aparat de cumparat bilete
Transportul în comun în Viena, imagine cu aparatul care vinde bilete. Sursa foto – Forum Viena

Abonamentul de 48 de ore este perfect pentru cei care vor sta un weekend sau două zile în Viena. O să vă scoată din buzunare 14 euro de persoană, dar încercați numai să faceți o socoteală având în vedere că un singur tichet costă 2,4 euro.

Abonamentul de 72 de ore are o valoare de 17,10 euro de om, însă și pe acesta îl recomandăm. Cu siguranță nu veți sta într-un singur loc. Sunteți la Viena, veți dori să vizitați cât mai multe. Apropo, aici aveți o listă cu toate obiectivele turistice ale orașului.

Trebuie să aveți în vedere și varianta Vienna City Card, cardul oficial al Vienei și o opțiune care vine la pachet cu numeroase reduceri. Atât pe mijloacele de transport în comun, cât și în cafenele, restaurante, magazine sau obiective turistice.

De unde se cumpără bilete sau abonamente

Există două posibilități să faceți acest lucru. În primul rând bilete sau abonamente puteți să achiziționați la intrarea în fiecare stație de metrou sau tren. Există deja celebrul tonomat sau roboțel, selectați limba, atenție, nu există și limba română, apoi numărul de persoane, tichetul sau abonamentul dorit, plătiți și atât a fost.

Se mai pot cumpăra și online bilete/abonamente pentru transportul în comun în Viena. Concret, descărcați aplicația WienMobil, plătiți și totul rămâne în telefon.

Dacă, totuși, optați pentru varianta clasică a abonamentului, adică cel pe suport de carton, acesta trebuie păstrat pe întreaga durata a valabilității.

Sunt valabile biletele de tramvai și pe autobuz în Viena

Nu, atenție mare dacă aveți bilet. După ce l-ați folosit în tramvai, trebuie să cumpărați un altul pentru autobuz. Tocmai de aceea Forum Viena vă recomandă varianta abonamentelor.

Poți merge cu biletele de tramvai/autobuz și la metrou în Viena

Da, bineînțeles, atât biletele cât și abonamentul pot fi folosite pe toate cele trei mijloace de transport în comun care funcționează în Viena. Însă nu mai mult de o dată.

Care sunt stațiile la care trebuie să cobor pentru obiectivele turistice din Viena

În primul rând pentru obiectivele turistice din Viena vă recomandăm călătoria cu metroul. Ajunge pur și simplu peste tot și veți observa că este super ușor de folosit.

Forum Viena îți lasă mai jos numele stației de metrou la care trebuie să cobori pentru a ajunge la obiectivul dorit:

Transportul în comun în Viena, catedrala sfântul ștefan
Transportul în comun în Viena, Catedrala Sfântul Ștefan. Sursa foto – Forum Viena
  • Stephansplatz, tot aici trebuie să coborâţi dacă vreţi să mergeţi în centrul vechi al Vienei
  • Rathaus, staţia perfectă pentru cei care vor să vadă primăria
  • Rathaus, locul ideal iarna atunci când vizitați Târgul de Crăciun
  • Karlsplatz, acces la Karlskirche sau Naschmarket
  • Volkstheater, stația muzeelor, aici fiind Naturhistorisches Museum și Kunthistorisches Museum
  • Schwedenplatz, stația la care trebuie să ajungeți dacă optați pentru plimbări cu barca pe Dunăre între Viena și Bratislava
  • Donauinsel, acces la insula din mijlocul Dunării
  • Kaisermuhlen, stația perfectă pentru cei care vor să vadă partea nouă a orașului, Viena recent construită

Forum Viena îți oferă și o hartă interactivă a orașului. Ți-am explicat totul despre ea în materialul pe care îl găsești la un simplu click distanță

Harta transportului în comun în Viena

Forum Viena vă oferă o hartă a transportului în comun, o hartă pe care trebuie doar să o descărcați. O puteți avea oricând cu dumneavoastră, în telefon, de exemplu. Trebuie doar să dați click pe acest link.

Luați în calcul și aplicația transport Viena, adică WienMobil. N-are cum să nu fie de ajutor, mai ales că am explicat-o AICI.

Cât este amenda în Viena dacă sunt prins fără bilet

Sunteți siguri că ați venit în Viena ca să plătiți amenzi? Pentru că aici veți ajunge. Nu vă lăsați păcăliți de faptul că nu prea vedeți Poliție, jandarmi sau controlori. Există, deci nu vă bucurați că la metrou nu veți vedea nici pază.

Dacă apar controlorii în timpul călătoriei și sunteți găsit fără bilet atunci veți scoate din buzunare 103 euro. Nu e cam mult? Mai bine de banii aceștia vă distrați în Viena, nu credeți? Nu există iertare, nu căutați îndurare. Au un sistem perfect, nu vor crede că a fost o greșeală.

Program transportul public

Dacă ne raportăm la metrou trebuie să știți că acesta circulă zilnic de la 5 dimineața până aproape de miezul nopţii. Există însă și excepții, vineri seara, sâmbătă seara şi în nopţile zilelor de sărbătoare, metroul fiind la datorie preț de 24 de ore

În cazul tramvaielor și al autobuzelor, acestea se retrag la depou puțin mai repede.

Așadar, Forum Viena vă urează o vacanță plăcută și abonament cât mai folosit. În fond, asta înseamnă și pași mulți, deci sănătate curată. Ah. Și amintiri pentru o viață întreagă

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Harta interactivă Viena, sf stefan, case, acoperisuri
TRANSPORT PUBLIC

Harta interactivă Viena. Districte, străzi și scurtături care te vor ajuta

Harta interactivă Viena, detalii de care ai nevoie. Cum sunt împărțite districtele, nume de străzi și scurtături către obiective turistice Harta interactivă Viena s-ar putea să fie prietenul tău numărul 1. Poate că stai o singură zi, ori te pregătești pentru un city break ceva mai mare, nu contează, atât timp cât ești pregătit sută […]

Read More
Linii tramvai Viena, prater, pomi
TRANSPORT PUBLIC

Linii tramvai Viena, rute autobuz. Sfaturi utile de călătorie

Linii tramvai Viena, rute autobuz, detalii pe care trebuie să le cunoști. Cele mai bune sfaturi de călătorie Linii tramvai Viena, rute autobuz și sute de stații fac parte dintr-un sistem impresionant de transport în comun. Capitala Austriei o să vă lase cu o amintire frumoasă din acest punct de vedere și o să vă […]

Read More
Aplicație transport Viena femeie telefon biciclete
TRANSPORT PUBLIC

Aplicație transport Viena, WienMobil. Cum îți planifici rutele și obiectivele turistice

Aplicație transport Viena, adică WienMobil, sfaturi utile. Cum poți ajunge mai repede la atracțiile turistice din capitala Austriei Aplicație transport Viena, pe scurt WienMobil ar putea să vă schimbe în bine vacanța. Indiferent că aveți planificate numai câteva ore sau chiar o săptămână, aceasta ar putea fi ajutorul de care aveți nevoie în momentele cheie. […]

Read More
en_USEnglish